På vårt möte i oktober tipsade Sofi om böcker inom skiftande teman som hon använt i undervisningen. Här kommer äntligen den listan.

Till akutlådan

Himlen suger av Andreas Hasselberg är en bilderbok för mellanstadiet. Boken handlar om en pojke som förlorat sin mamma i cancer. Så här skriver Idus förlag om boken:
Fellan ska spela sin första innebandymatch någonsin och han är nervös. Hans pappa måste jobba men hans mamma har lovat att komma och titta. Det är bara ett problem. Hon kommer att se på uppifrån himlen. Fellans mamma finns nämligen inte längre. Hon är död, i cancer.


Hon tänder stjärnorna nu av Minna Paananen handlar om en  4-5-åring som förlorar sin syster i mammans mage. Så här skriver Idus förlag om boken

Snaskgubben av Nina Ljungberg


En bok om övergrepp mot barn. Det är en bilderbok. På varje uppslag finns diskussionsfrågor.
När känner man någon?
Måste man alltid hålla det man lovar?
Vem bestämmer över din kropp?
Är det normalt att främmande män kommer till lekplatsen och bjuder på godis?
Läs med på Idus förlag

Sant eller falskt av Andreas Palmaer


En bok som innehåller små berättelser som alla är övertygande. Man dår känslan av att det hänt på riktigt, men har det verkligen det? Hälften är påhittat - gissa om det är sant eller falskt. I slutet av boken får man råd kring hur man skriver den här typen av texter själv. En bok att använda i källkritiksundervisningen?
Läs mer om boken på Alfabeta bokförlag.

Sagobak av Josefin Ambring


Följ med Rödluvan, Vargen, Guldlock, Snövit och Askungen in i det moderna samhället där Askungen kollar Facebook och Rödluvan SMS:ar. I varje saga bakas det och sagorna avslutas med flera recept kryddade med små tips som att ”Svansen fungerar bra att röra med, om man inte är känslig för kladd.” Läs mer på Idus förlag.
Perfekt till sagotemat.