På påsklovet hade de biblitoekarier som hade möjlighet utbyte kring olika finesser i allas vår favoritsökmotor Google. Tipsen som vi provade går att dela in i tre olika kategorier:

Sökverktyg

Ett bra sätt att snäva in sina sökresultat är att använda Sökverktygen. Efter att en sökning har gjort kan man välja att filtrera resultaten. Möjliga inställningar är till exempel att filtrera på språk, söka bara på sidor man besökt tidigare, eller filtrera ut resultat från ett specifikt datum eller en utvald tidsperiod. Hur ser googleträffarna ut om man söker på Ukraina och träffar från den senaste månaden, jämfört med utan tidsinställning?

Sökoperatorer

Det finns i Google en hel del operatorer man kan använda för att få mer relevanta sökresultat. En mer omfattande lista på operatorerna finns till exempel här, men vi gick igenom ett par av de som kanske används lite oftare. Samtliga operatorer skrivs utan citationstecken. För samtliga operatorer som visas här utom för OR gäller att det inte får vara något mellanslag mellan operatorn och sökordet.

"OR" används om du vill ha sökträffar på flera begrepp. Söker du på "Katt OR Hund" så kommer du att få träffar om både katter och hundar. Observera! Skriver du inte OR med stora bokstäver så kommer du bara få träffar där både katt och hund finns med.

"-" Minustecknet används om du vill plocka bort sökresultat som annars kan dränka sökresultaten. Söker du på "Brad -Pitt" kommer du få väldigt annorlunda resultat jämfört med "Brad".

"site:" används om du bara vill ha sökresultat från en specifik sida. "site:skolverket.se skolbibliotek" ger till exempel bara träffar på skolverket.se som innehåller ordet skolbibliotek.

"filetype:" används om du vill ha träffar på ett speciellt filformat. "filetype:ppt skolbibliotek" ger till exempel träffar på Powerpoint-presentationer som innehåller skolbibliotek.

"weaher:" används om du snabbt vill veta vädret någonstans. "weather:växjö" visar dig snabbt en väderprognos för Växjö.

Givetvis går det att kombinera flera operatorer till riktigt snitsiga sökningar. "skolbibliotek filetype:pdf site:skolverket.se OR site:skolinspektionen.se" kan till exempel ge dig resultat kring pdf:er som innehåller skolbibliotek från Skolverket eller från Skolinspektionen. Bara fantasin sätter gränserna!

Google bilder

Bildsök i Google är något våra elever använder ganska mycket, men många skrapar bara på ytan vad gäller funktionalitet. Precis som tidigare klickar man på Sökverktyg för att få fram finesserna.

Färgläggning
Säg att du vill ha en bild på Asterix som ska gå att färglägga. Söker du bara på Asterix kommer den vara i färg, och även om du hittar en bild som är svartvit kanske den inte är högupplöst nog för att bli bra när den skrivs ut. Väljer du istället att fylla i Storlek → Stor under sökverktygen och kombinerar det med Färg → Svartvit så kommer du att få betydligt fler användbara träffar.

Sök med hjälp av färg
Ibland kan ett sökresultat vara knutet till en färg. Om vi söker på "Tesla" kan vi få olika träffar beroende på vilken färg vi filtrerar på. Sökverktyg → Färg → Röd ger oss främst bilen Tesla Roadster. Färg → Lila ger oss bilder på Tesla Coil och Färg → Svartvit ger oss främst gamla foton på uppfinnaren Nikola Tesla. Vill vi ha ytterligare träffar på Nikola Tesla kan vi lägga till Typ av bild → Ansikte.

Sök med bilder
Kanske har du en bild på ett konstverk och vill veta vem konstnären är? Genom att klicka och dra en bild till Google bilder kan du få information om liknande bilder, andra platser där bilden finns publicerad eller hitta samma bild i mer högupplöst format. Använder du Google Chrome kan du dessutom hålla inne knappen S på tangentbordet och högerklicka på vilken bild som helst i webbläsaren för att söka på just den bilden.

Sök på Creative Commons-licenser
Genom att ställa in önskad filter under Användningsrättigheter kan du filtrera dina sökresultat utifrån vilken upphovsrätt som gäller kring bilden. Givetvis bör du titta närmare på de bilder du tänker använda och verkligen verifiera att informationen stämmer, men det kan vara ett sätt att komma igång med din bildsökning.

Avslutningsvis

Google byter gränssnitt och utseende ofta, det är därför inte alls säkert att de här tipsen fortfarande fungerar som de gjorde när detta skrevs. Vill du lära dig mer om Googles finesser rekommenderas webbkursen Power Searching with Google