På oktobermötet fick vi boktips från Patrik på Gustavslund på temat apor - nästan i alla fall...


Bobo i apskolan - Malte Persson och Mattias Adolfsson

I djungeln bor bonoboapan Bobo, som äntligen har blivit stor nog att börja i apskolan. Skolan är rolig tycker Bobo. Till exempel får man lära sig att det finns en bokstav som heter ”A”, att man måste räcka upp foten innan man pratar och att ett träd är lika många som en apa. Men snart vill Bobo lära sig om fler bokstäver och i skolan går det fasligt långsamt fram. ”Det lär vi oss kanske på högstadiet”, säger Bobos fröken när han frågar om bokstaven ”B”. Vad ska en liten nyfiken apa ta sig till då? Mot biblioteket!

Läs mer på Bonnier Carlsens hemsida

Mördarens apa - Jacob Wegelius

Mördarens apa är en fristående fortsättning på den hyllade Legenden om Sally Jones från 2008.

Historiens berättare är gorillan Sally Jones, maskinist på lastskutan Hudson Queen. Hon och hennes vän, sjömannen som kallas för Chiefen, är strandsatta i Lissabon. Där blir de inlurade i en smugglingsaffär som slutar illa. Hudson Queen går under och Chiefen blir oskyldigt dömd för mordet på den skugglike Alphonse Morro.

För Sally Jones börjar en lång och svår kamp, både för sin egen överlevnad och för att rentvå Chiefen.

Läs mer på Bonnier Carlsens hemsida

Hjärnpunka - Staffan Cederborg

Tolvåriga Leo är hopplöst kär i Isabella, världens absolut underbaraste tjej. Synd bara att Leo är så dålig på fotboll, och att han titt som tätt drabbas av total hjärnpunka.

Läs mer på Opal bokförlags hemsida
Finns också på Smakprov
Och så har Prickiga Paula skrivit om den här